Jámbor Ilona könyvet és dokumentumjátékot írt az 1956-os magyar forradalmat követő egyik legnagyobb koncepciós perről. Utóbbi 2016 novemberében mutatták be Pécskán.

65 évvel ezelőtt, 1956. november 4-én vonultak be a szovjet tankok Magyarországra, és megkezdődött a kommunista terror elleni felkelés véres megtorlása. A magyar kormány november 4-ét 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította.

1956-ot követően a határon túli területeken is példát statuáltak a kommunista diktatúrák, a forradalommal szimpatizálók tucatjait zárták börtönbe vagy végezték ki.

Romániában a Szoboszlay Aladár, a temesvári születésű pécskai és aradi római katolikus pap nevével fémjelzett Szoboszlay-per volt az egyik legnagyobb koncepciós per. Az aradi In Memoriam 1956 Egyesület elnöke, Jámbor Ilona könyvet és dokumentumjátékot írt erről, utóbbit öt évvel ezelőtt, 2016. novemberében, a forradalom 60. évfordulóján mutatták be Pécskán a Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület és a Battonyai Színjátszó Szakkör amatőr színészei. Az Aradi Hírek akkori beszámolója itt található meg.

Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adásában hangzott el:

Az előadásról készült video: