A Bethlen Gábor Alap Az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetételének, felújításának, helyreállításának támogatása című pályázatán elnyert támogatással újította fel a Pro Move Arad Egyesület a dezsőházi temetőben (Arad megye, Selénd község) álló I. világháborús magyar honvédemlékművet 2017-ben.

Dezsőházát a 19. század végén alapította Deseő Ádám seléndi földbirtokos. Aradtól 50 kilométerre északkeletre, a Zaránd-hegység északi és a Béli-hegység délnyugati dombságainak találkozásánál fekszik. Az 1960–1970-es évekig színmagyar település volt, az erőszakos iparosítás idején azonban moldvaiakat telepítettek be. A 2011-es népszámlálásákor mintegy hetvenen vallották magukat magyar nemzetiségűnek, de becslések szerint ma már ennél kevesebb magyar él a településen.

A munkálatok Kocsis Rudolf aradi szobrászművész és restaurátor, temesvári egyetemi docens szakmai irányításával folytak. A műkő obeliszken a következő munkálatokat végezte el a részletes programterv elkészítése, a könyvtári adatgyűjtés, kutatómunka, a műkő elkészítéséhez szükséges anyagok dokumentálása után:

– az obeliszk megtisztítása: az emlékmű körüli növényzet eltávolítása, a föld és sárnyomok eltávolítása nyomás alatti víz segítségével, a műkő lemosása tisztító oldattal, majd teljes megtisztítása nagy nyomású vízsugarakkal.

– a talapzatkövek közti rések fugázása és csiszolása.

– az obeliszk tetején lévő műkőkereszt utánaöntése az eredeti vasvázon és újraszínezése.

– az obeliszk felületén lévő repedések betömése és utánacsiszolása.

– a hősök neveit tartalmazó márványtábla letisztítása és ennek védőperemének felújítása.

– az obeliszk felületén lévő hiányzó részek pótlása és utánacsiszolása.

– a műkőn lévő vakolat leverése és a felületek impregnálása.

– az új vakolat felrakása és elsimítása az élek kihangsúlyozásával.

– a végső felületi színek beállítása és felújítása.

– az obeliszk környezetének elrendezése.

Az október és november folyamán végzett munkálatok befejezése után halottak napja alkalmával tartott Mindenszentek-napi liturgia keretében adtuk át a felújított emlékművet a helyi magyar közösségnek:

A műkő obeliszken két márványtábla látható: a nagyobbik az 1914–1918 között elesett 28 dezsőházi honvédnek a nevét tartalmazza, az utólag felszerelt kisebbiken pedig további hét, a II. világháború során 1942-ben elhunyt dezsőházi magyar honvéd neve olvasható.