2015-ben fogadta el Románia parlamentje azt a törvényt, amely november 13-át a Magyar Nyelv Napjaként ismeri el. Aradon első alkalommal nyílt lehetőség ezt immár szervezett formában is megünnepelni.

A Magyar Nyelv Napja alkalmából aradi származású, vagy Aradhoz kötődő kortárs szerzőkkel szerveztünk közönségtalálkozókat 2017. november 16-án, csütörtökön (egyrészt azért ezen a napon, mert a meghívottakkal erre az időpontra tudtunk egyeztetni, másrészt azért, mert erre az időszakra esett a Magyar Szórvány Napja is, és más rendezvényeket is szerveztek Aradon és környékén).

Az aradi születésű, de Kolozsváron élő Karácsonyi Zsolt költő, műfordító, egyetemi tanár, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke és Papp Sándor Zsigmond újságíró, író (aki az 1990-es évek elején 4 évig élt Aradon, később pedig az Erdélyi Napló, a Krónika, az Erdélyi Riport és a Népszabadság kulturális rovatának munkatársa volt, jelenleg pedig a budapesti Kossuth Kiadónál szerkesztő) volt az egyesület vendége.

Karácsonyi Zsolt és Papp Sándor Zsigmond az iskola könyvtárában diákokkal találkozott

A Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával szervezett rendezvényen a vendégek délelőtt az aradi Csiky Gergely Főgimnázium diákjainak meséltek a nyelvművelésben rejlő – karrierépítési – lehetőségekről, a pályaválasztás sorsdöntő fontosságáról, és az „életre készítve fel” őket azt tanácsolták: bármilyen hivatást is választanak majd, adják önmagukat. A közel félszáz diák részvételével rendezett találkozónak az volt a célja, hogy rávilágítson: nemcsak a manapság „divatos” szakmákból lehet megélni, hanem az anyanyelv is biztosíthat jövőt, perspektívát több szakterületen is – lehet író, újságíró, szerkesztő, színész, pedagógus, nyelvkutató, színházi munkatárs vagy akár fordító is, aki magyarul tanul és a magyar nyelvből próbál megélni. Ezt különösen fontos a szórványban hangsúlyozni, és ehhez a két meghívott volt az élő példa.

Kora este a Tulipán Könyvesboltban Pataky Lehel Zsolt szervező, az egyesület elnökének a moderálásában a magyar irodalom helyzetéről, a tollforgatók és más értelmiségiek társadalmi megbecsüléséről beszélgettek a meghívottak az érdeklődőkkel, illetve azt is elmondták, milyen a megítélése az aradi kortárs irodalmi (s egyáltalán: a művészeti) életnek a két centrumból, Budapestről és Kolozsvárról nézve.

Közönségtalálkozó a Tulipánban

Az est végén Karácsonyi Zsolt olvasott fel műveiből.