A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával másodszor rendezte meg a Pro Move Arad Egyesület az Aradi Magyar Költészet Napját, 2018. november 21-én, mely része volt a 90 éve elhunyt Tóth Árpádra, a magyar líra aradi születésű, kiemelkedő képviselőjének tiszteletére szervezett megemlékezéseknek.

A költő, szerkesztő és műfordító halálának évfordulóján, november 7-én a Tóth Árpád Irodalmi Körben vetítettük le azt a dokumentumfilmet, amelyet a 2017-es megemlékezés alkalmával készített a Pro Move Arad Egyesület a Communitas Alapítvány támogatásával.

Az Arad Megyei Könyvtárban zajlott eseményen felolvasásokkal közreműködtek az ágyai Olosz Lajos Általános Iskola diákjai, akiket Erdős Márta magyartanár készített fel. A kör tagjai közül Tóth Árpád-verseket szavalt Regéczy Szabina Perle körelnök, Czernák Ferenc, Nagy Gizella, Kolumbán Zsolt és Hevesi József, míg dr. Brauch Magda nyelvész, nyugalmazott magyartanár Tóth Árpád impresszionizmusáról tartott előadást. A rendezvény szeretetvendégséggel ért véget a Communitas Alapítvány támogatásának köszönhetően – számolt be az Arad Hírek.

Brauch Magda előadása Tóth Árpádról a könyvtárban

November 21-én az aradi Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpádról elnevezett dísztermében zajlott az Aradi Magyar Költészet Napja II. kiadásának főrendezvénye. Spier Tünde iskolaigazgató köszöntötte a nagy számban megjelent diákokat és a pedagógusokat, majd Pataky Lehel Zsolt, az egyesület elnöke ismertette a civil szervezet törekvéseit, hogy a másodszor megszervezett Aradi Magyar Költészet Napjával nemcsak Tóth Árpád emléke előtt tisztelgünk, hanem a néhai és a kortárs aradi magyar tollforgatókra is fel akarjuk hívni a figyelmet, a szárnybontogató fiataloknak is megjelenési fórumot kívánunk biztosítani.

A főgimnázium középiskolai tagozatos diákjai közül Köteles Nikolett, Mártonfi Gedeon, Naschauer Kinga, Musteața Izabella, Andó Karina, Godó Ákos és Tóthpál Eszter szavalatokkal, levélrészletek felolvasásával és megzenésített versekkel mutatták be a költő magánéletét, debreceni kibontakozását és munkásságát. Az igényesen összeállított műsort Rudolf Ágnes magyartanár irányításával készítették el a fiatalok. Ezt követően az ödötikes Lészay Sarolta és Gyarmati Tímea is szavalattal állt a közönség elé. A megemlékezés alkalmával a díszterem előterében kiállították azokat a versillusztrációkat, amelyeket az általános és középiskolás tanulók készítettek az évfordulóra.

Diákok által készített Tóth Árpád-versillusztrációk

Siska-Szabó Hajnalka képzőművész-rajztanár elmondta, hogy mintegy 80 alkotás készült el, ebből 40 volt megtekinthtő meg. A Communitas Alapítvány jóvoltából a közreműködő diákokat egyenként 20 lej értékű ajándékutalványokkal, a rajzolókat ecset- és temperakészlettel jutalmazták a szervezők.